VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De beleggingsstrategieën van een twaalftal topbeleggers hebben afgelopen acht maanden nauwelijks rendement opgeleverd bij toepassing op de Europese aandelenmarkten. De hoge waarderingen en onzekerheid rond de Brexit hebben hun tol geëist.

Dat blijkt uit een analyse van de rendementen die dit jaar behaald zijn op Europese aandelenmandjes die geselecteerd zijn op basis van twaalf vermaarde beleggingsstrategieën van evenveel illustere beleggers van vooral Amerikaanse origine.

Sinds enige jaren analyseert de VEB de beleggingsmethodes Warren Buffett, Peter Lynch en Joel Greenblatt. Daartoe wordt periodiek de Europese aandelenmarkt gespiegeld aan de (vereenvoudigde) beleggingsmethodieken die deze beleggers hebben ontwikkeld en waarmee ze in de Verenigde Staten indrukwekkende rendementen hebben behaald.

Ook in Europa bleken deze beleggingsstrategieën afgelopen jaren tot rendementen te leiden die ver boven die van de index uitkomen. In 2015 presteerde de twaalf gevolgde strategieën, toegepast op de Europese aandelenmarkten bijvoorbeeld 70 procent beter dan de brede Europese Stoxx 600-index.  Klik hier voor de strategieën

Dit jaar zijn de verschillen een stuk kleiner. In de eerste acht maanden van 2016 verloor de Stoxx 600-index bijna 4 procent in waarde. Ook het gemiddelde rendement van de twaalf beleggingsstrategieën die wij volgen leverde in met een rendement van -1,4 procent.

Tussenstand 12 Formidabele beleggers (tot 1 september 2016)          %
Warren Buffett 2,40
Joel Greenblatt 4,13
David Dreman -6,52
Peter Lynch -5,43
Charles Kirkpatrick -1,43
Joseph Lakonishok -0,94
Ronald Muhlenkamp -5,00
John Neff 0,00
James O'Shaughnessy -1,63
John Templeton  -3,92
Geraldine Weiss  -4,56
James Montier  6,12
Portefeuille long  -2,08
Portefeuille short  6,12
Portefeuille  -1,40
STXE 600 € NRt  -3,71

Lijstje twaalf beleggers

De rendementen tussen de topbeleggers lopen fors uiteen. De mandjes gebaseerd op de beleggingsmethodiek van Warren Buffett en Joel Greenblatt plusten respectievelijk 2,4 en 4,1 procent. Bij Buffett waren de prestaties van onder andere machinefabrikant Ponsse en technologiebedrijf Smiths Group voldoende om verliezen bij brexit-slachtoffers EasyJet en Ryan Air op te vangen. Binnen de Greenblatt-portefeuille trokken de Britse farmaceut Indivior en Franse onderzoeksbureau Ipsos de kar, daarmee bewees de magische formule ook de afgelopen kwartalen weer zijn nut. Ook short-seller James Montier had dankzij de zwakke beurzen eindelijk een betere periode met een plus van ruim 6 procent dankzij een divers mandje bedrijven uit onder andere de biotech- en financiële sector.

De gemene deler bij de overige portefeuilles, die allen het eerste half jaar negatief afsloten is de brexit. Lakonishok (-1 procent), Kirkpatrick (-1,4 procent), O’Shaughnessy (-1,6 procent), Templeton (-3,9 procent), Weiss (-4,5 procent), Lynch (-5,4 procent) Dreman (-6,5 procent). Bij de grote verliezers als Peter Lynch en David Dreman zaten veel Britse huizenbouwers, uitzenders, projectbedrijven en andere op de lokale Britse economie gerichte aandelen in de portefeuilles. In het lijstje verliezers zien we dan ook de namen van het Britse vastgoedbedrijf Helical Bar, retailbedrijf Sports Direct, autodealer Pendragon en transportbedrijven Man en easyJet. Over het algemeen was de blootstelling van de formidabele portefeuilles hoger dan de Stoxx 600 benchmark. De verklaring hiervoor is dat Britse aandelen op kwantitatieve maatstaven als waardering en dividend beter scoren.

Inmiddels staan de nieuwe selectie van aandelen op basis van de beleggingsstrategiën  online. Klik hier voor meer informatie. 

 

Hoogste rendement in 2016 (tot 1 september) 

Bedrijf

Activiteiten

Rendement (%)

Sagax

Vastgoed

52,2

Indivior

Farmacie

50,0

Hunter Douglas

Woninginrichting

48,1

Emmi

Voeding

44,8

Prosegur Cia de Seguridad

Technologie

43,9

IPSOS

Marktonderzoek

43,2

Neste

Olie & Gas

39,8

Ponsse

Bosbouw

39,6

Hafslund

Elektriciteit

39,4

Home Retail Group

Woninginrichting

39,3

 

 

Laagste rendement in 2016 (tot 1 september)

Bedrijf

Sector

Rendement (%)

Permanent TSB Group Holdings

Financieel

-56,5

Sports Direct International

Retail

-55,2

Helical Bar

Vastgoed

-47,1

Noble Corp

Olie& Gas

-45,6

Unipol Gruppo Finanziario

Financieel

-44,6

Man Group

Transport

-43,4

easyJet

Transport

-42,8

Eutelsat Communications

Telecommunicatie

-36,9

DO & CO

Voeding

-36,5

Pendragon

Automotive

-35,7